Haarverzorging voor krullen: Tips, tricks & reparatie plan

Het zorgen voor krullen is niet zo makkelijk. Het is natuurlijk mogelijk om te leren hoe je het kamt, wast en behandeld maar ik moet je waarschuwen: het kost tijd. Het is beter om alle technieken te leren om jouw krullende haar in goede conditie te houden. Vandaag zal ik je uitleggen en gidsen zodat je straks 100% zeker weet hoe je het uiterlijk van jouw krullende lokken kan verbeteren. Ready?

Wanneer heb je krullend haar?

Er zijn veel vrouwen die krullend haar hebben, ook al ziet het er stijl uit. Natuurlijk heb ik het dan niet over de klassieke pijpenkrullen, maar lokken die licht gekruld of golvend zijn. Het 2B type van krullend haar komen we het meest tegen. Dit is een classificatie gemaakt door A. Walker. Hoe herken je dat jouw haar S-vormig is? Dit is de makkelijkste manier: kam het droge haar. Als je ziet dat het ruw, droog en klittend wordt en het is niet fijn om aan te raken, kan je er vanuit gaan dat je met krullend haar te maken hebt.

Hoe kan ik beginnen met het goed verzorgen van krullend haar?

Voordat ik je wat ga vertellen over een aantal nieuwe haarbehandelingen moet je eerst antwoord geven op de onderstaande vragen. Deze zullen je helpen de staat van jouw haar te bepalen. Ook zul je leren welke verzorgingsmethoden schade aanbrengen aan jouw krullende lokken.

1. Kam je jouw haar als het droog is?

Als je droog haar kamt.. stop hiermee! Kam alleen maar nat haar. Je kunt beginnen met je vingers door je haar te gaan voordat je een kam gebruikt. Het is ook verstandig om het haar te kammen voordat je het wast zodat er geen klitten ontstaan tijdens het wassen.

2. Wat gebruik je om jouw haar te ontklitten?

Ik hoef eigenlijk niet te benadrukken dat het ontklitten van je haar heel belangrijk is. Ik stel voor om het met je vingers te doen, als het haar nog nat is en er conditioner inzit. Je kan ook een kam gebruiken op droog haar, voor het wassen. Het is niet handig om een borstel te gebruiken op nat haar. Het best is een houten kam met varkenshaar om krullend haar te ontklitten.

3. Welke ingrediënten bevatten jouw haarverzorgingsproducten?

Als je wil dat jouw krullen er gezond en mooi uitzien moet je ze behandelen met cosmetica die proteïnen, verzachtende middelen en bevochtingsmiddelen bevatten. Proteïnen helpen beschadigde lokken te regenereren maar als je het teveel gebruikt kan het juist bijdragen aan droog haar. Bevochtingsmiddelen leveren water en verzachtende middelen verzachten en voeden het haar. Het is een goed idee om dagelijks verzachtende middelen te gebruiken, zoals oliën, siliconen en wax.

4. Bevatten jouw haarverzorgingsproducten siliconen en alcohol?

Niet alle typen alcohol en siliconen zijn slecht. Sommige voorkomen gespleten puntjes, helpen haarverzorgingsproducten betere resultaten te bereiken en stimuleren haargroei. Maar het is waardevol om te onthouden dat een groot deel van dit soort producten het haar uitdroogt en een gevoelige hoofdhuid veroorzaakt.

5. Gebruik je stylingproducten?

Voordat je in paniek raakt, scan eerst de lijst met ingrediënten van de haarverzorgingsproducten die jij gebruikt om de ‘slechte’ alcoholen te vinden. Ook kun je zelf een stylingproduct maken. Dit is een mengsel met lijnzaad dat je op het haar kan gebruiken (ook in hete vorm).

6. Wat gebruik je om het haar en de hoofdhuid te wassen en hoe doe je dit?

Meiden met krullen moeten zachte shampoos gebruiken. Het is ook belangrijk om de shampoo met water te verdunnen voordat je het aanbrengt op de hoofdhuid. Het is verstandig om de shampoo alleen te gebruiken om de hoofdhuid te wassen. Het haar zal gereinigd worden als het schuim naar beneden loopt. Ook moet je proberen te voorkomen dat het haar gaat klitten tijdens het wassen.

7. Heb jij een gevoelige hoofdhuid?

Als je last hebt van een gevoelige huid moet je geen producten gebruiken die irriterende stoffen bevatten. Deze regel geldt vooral voor de producten die in aanraking komen met jouw hoofdhuid. Vervang harde shampoos voor zachte shampoos en conditioners, elimineer de zogenaamde slechte alcoholen en gebruik essentiële oliën. Het is beter om producten met kruiden te gebruiken bij een gevoelige hoofdhuid. Vergeet ook niet om het haar en de hoofdhuid grondig af te spoelen.

8. Heb je een probleem met haaruitval?

Zo ja, ga langs de huisarts. Waarom is dit zo belangrijk? Omdat jouw haar niet gezond kan worden als het lichaam ziek is. De oorzaken van haaruitval zijn gevarieerd: bloedarmoede, tekort aan vitaminen, hormonale fluctuaties of een endocriene aandoening. Als jouw lichaam gezond is, gebruik dan hoofdhuidlotions met kruiden en masseer deze het hoofd in.

Wat zijn jouw tips en tricks om thuis goed voor krullen te zorgen? Raad je bepaalde haarverzorgingsproducten aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je moet lezen

Gerelateerde artikelen die je misschien interessant vindt.